top of page
Search
Writer's picturePolina Prianykova

День ШІ – еволюційна подія, яку ви, можливо, не помітили

20.08.2021 Tesla організувала спеціальний захід під назвою «День ШІ». Наскільки ви пам'ятаєте, з початку серпня цього року я написала Elon Musk твіт, в якому закликала його приєднатися до наших зусиль і встановити День Штучного Інтелекту, щоб привернути увагу уряду і нашого суспільства в цілому до неврегульованих технологій, які активно і широко використовуються в усьому світі.

«День ШІ» Tesla був присвячений новинкам, які розроблені корпорацією, і які будуть вдосконалюватися, і стануть відомими в наступні роки.


Отже, Elon Musk і його команда представили нам конкретні позитивні поновлення автоматизованих транспортних засобів, вироблених компанією Tesla. Зокрема, більш чітке бачення та ідентифікацію кожного окремого об'єкта, з яким автомобіль може зіткнутися на дорозі. Компанія представила чіп D1 – суперкомп'ютер Tesla Dojo, який вважається найшвидшим комп'ютером для навчання Штучного Інтелекту, і ретельно розробляється протягом останніх років.


Ганеш Венкатараманан, старший директор Tesla по обладнанню для автопілоту і керівник проекту Dojo, підкреслив: «Dojo повністю спроектований командою Tesla. Його було непросто створити, інструментів не існувало, навіть наш обчислювальний кластер не справлявся з цим. Наші інженери створили нові методи, щоб втілити проект в реальність».

Як повідомив Elon Musk: «У наступному році ми презентуємо Dojo». Як стверджують експерти Tesla, Dojo – найшвидший комп'ютер в світі для навчання алгоритмів машинного навчання (ML). Передбачається, що чіп вкрай важливий для автоматизованих транспортних засобів і значно покращує комп'ютерний зір.


Крім того, аудиторії представили Tesla Bot. Як ми можемо прокоментувати цю тему? І як взагалі компанії вдалося впровадити підсвідому підказку в уми багатьох людей, які спостерігали за конференцією, про те, що робот-гуманоїд поступово стає природним нововведенням?

Що ж, відповідь проста – неупередженість команди Tesla і її генерального директора Elon Musk. Якраз в той час, коли захоплені глядачі вникали в глибокі думки і зачаровано дивилися на винахід, людина в костюмі Tesla Bot несподівано для всіх почала танцювати. Думаю, це зняло напругу. Потім Elon Musk розповів більше про майбутні інновації, які можуть поставити під загрозу основні права людини. Натисніть тут, щоб отримати додаткову інформацію про це.


Однак винаходи були зустрінуті неоднозначними і часом скептичними поглядами, що ґрунтувались на попередньому досвіді, коли деякі з блискучих концепцій так і не були реалізовані, або з'явилися на ринку пізніше, ніж передбачалося (наприклад, Model X ще в 2012 році).


З іншого боку, якби Elon Musk не надав особливо спірних новинок, конкуренти напевно скористалися б можливістю попрацювати над подібними інноваційними процесами.

Що я хотіла б виділити в цьому заході, так це конструктивну атмосферу, яку створила компанія Tesla. Під час «Дня Штучного Інтелекту» у присутніх була можливість задати питання експертам, які реально розвивають технології. Крім того, Elon Musk особисто брав активну участь в дискусії. При спілкуванні з такими високими фахівцями у вас складається враження, що представлені нововведення самі собою зрозумілі – настільки неупередженими були виступаючі.


Безсумнівно, 2022 рік обов'язково представить технологічний простір оновленням передових технологій. Але чи ЗАКОН зазнає на кардинальні зміни? На жаль, ні, але ж, безумовно, закон повинен вчасно змінюватись! Необхідно терміново почати адаптувати світове законодавство до таких змін. Щоб не було занадто пізно, адже в подібних справах немає часу краще сьогодення!


Запоріжжя, Україна – Пало-Альто, Каліфорнія, США, серпень 2021.


З повагою і надією на мир, здоров’я і співпрацю,

Міжнародний правозахисник з питань Штучного Інтелекту

Поліна Пряникова

125 views0 comments

Comments


bottom of page