top of page
Search
  • Writer's picturePolina Prianykova

Вітання до 30-річчя Прокуратури України

Вітаю всіх прокурорсько-слідчих працівників, пенсіонерів органів прокуратури, а також тих, без кого неможливо представити нормальну роботу прокуратури: водіїв, секретарів, операторів комп’ютерного набору, прибиральниць, а також медійних і технічних працівників, фахівців у сфері ІТ-технологій, членів родин працівників органів прокуратури з професійним святом!


День прокуратури – як Новий Рік, дарить нам надії і сподівання на краще!

Міцного здоров’я Вам, благополуччя та Мирного Неба! Хай Вам щастить!


На початку листопада 2021 року взяла активну участь у двох номінаціях у Конкурсі, організованому Офісом Генерального Прокурора України.

Відповідно до встановленого Регламенту, підготувала на тему «Прокурор майбутнього» та спрямувала на розгляд високого журі науково-фантастичне оповідання і доповідь.

Вважаю свої оповідання добрими і яскравими, отже публікую їх та запрошую вас, друзі, з ними ознайомитись, дякую! Всім гарного настрою!


Прокурор майбутнього. Оповідання. Автор Поліна Пряникова

Анатолій подивився у вікно, наче щось згадував або на когось чекав. Тиша.

Пауза затягнулась. Він спокійно повів плечима, глянув у бік журі та знову – у вікно. Раптово до нього голосно звернувся бадьорий жіночий голос:

- У Вас немає відповіді? Ми фіксуємо цей факт?

- Ні, думка в мене є, – Анатолій звернув увагу на те, які холодні очі у журі.

- Чому ж не відповідаєте? – грянув міцний чоловічий бас. – Просте запитання: хто для вас є прокурор майбутнього? Вам зрозуміло суть співбесіди?

- Так, – Анатолій повільно потер сухі долоні, – суть мені ясна. І так, я знаю, хто для мене є прокурор майбутнього, адже я певний час працював…

- Ми знаємо вашу біографію! На питання відповідайте!.. – прогримів бас.

- Будь-ласочка, кажіть… – вторив жіночий голос. Всі голоси лунали з однієї моделі автоматичного журі держслужбовців. Декілька автономних програм Штучного Інтелекту («для об’єктивності») співіснували у металевому тілі, схожому на людину, без гендерних ознак. Анатолій спокійно продовжив:

- … у прокуратурі. Отже, вважаю, що прокурор – це порядна і професійна людина! Як прокурор, я часто бачив як непросто колегам, і сам нерідко відчував тяжкість від оточення негативу при здійсненні державного обвинувачення, на перевірках, на особистому прийомі громадян. Всі свої проблеми та нещастя люди звикли перекладати на прокурора. Цей щоденний вантаж відчуваєш на плечах мов погони стають залізними. Іноді, нажаль, прокурори не витримували…

- Не формат, багато емоцій, шановний. Ви не відповідаєте по суті питання!

- А як треба? – Анатолій видавив з себе привітливу посмішку.

- Прокурор – це службова особа органів прокуратури України…

- А-а, зрозумів. Вам потрібні терміни, визначення, поняття… Щоб я відповідав, як на екзамені у школі… – Анатолій ще ширше посміхнувся.

- Ми здивовані. Ваш сарказм під час атестації виглядає досить дивно! Наші алгоритми миттєво розпізнають емоції. Вже десятиріччя ми використовуємо відповідні аналітичні програми, а на дворі вже 2036-й! Ми розвиваємось! Ми ефективно допомагаємо скоротити використання людського ресурсу на державній службі і зекономити державі кошти. Максимум цифровізації, мінімум витрат!

Анатолій дивився у напівтемряві на матовий силует за столом і промовив:

- Я не збираюсь знову здавати екзамени. Мій диплом перед вами, панове.

- Чому ви не бажаєте проходити атестацію за правилами, Анатолію?

- Я все життя працюю за правилами. Хто для мене прокурор? Той, хто не зламався, залишився людиною, своєю посадою захищав державу і людей, шанував свій колектив! Законник – ось, хто такий прокурор! І в майбутньому теж!

Модель тихо зашаріла, наче програми Штучного Інтелекту гостро спілкувались між собою декілька секунд. І різко залунав новий чоловічий голос:

- Програмне забезпечення повністю замінило прокурорів online. Штат скорочено на 95%. Залишили по одному прокурору-оператору в територіальних прокуратурах, по три – у регіональних та дев’яноста дев’ять у Департаменті прокурорів Мінюсту. Це економія бюджету. Адже прокурор зараз – це програма, що має антивірусний характер. А людей достатньо близько триста, як спартанців.

- Виходить, що прокуратура стала програмою, – тихо вимовив Анатолій.

- Звісно так! Це вимоги міжнародних угод, – продовжив бадьорий жіночий голос. – Саме Україні пощастило стати пілотним проектом реформування в Європі! Вам напевно відомо, Анатоліє, ефективність програми «державний обвинувач»! Ми вже встановили у залах судів модеми та екрани з проекціями молодих привабливих людей – квазі-прокурорів. Те ж саме при здійсненні процесуального керівництва: слідчим заповнюються необхідні формуляри, за якими модуль «процкер» робить висновок про погодження підозри тощо.

- А програма ювенальних прокурняшек! – заголосив бас. – Це ж круто! Діти обирають у планшеті анімашку і спілкуються з ювенальними прокурняшками, грають з ними, розповідають про свої проблеми, а ті звітують по держустановах.

Анатолій мовчки дивився на свої долоні і качав головою. Журі наголосив:

- Ви останній прокурор в Україні! Новий Закон набрав чинності. Терміни Перехідних Положень сплинули. Згідно з реформою, прокурор майбутнього – це прокурор-оператор. Анатолію, скажіть, чому Ви відмовились від роботи у новій реформованій системі прокурором-оператором? Ваш досвід допоміг би…

- Тому що я – прокурор, - перебив Анатолій, повернувся і залишив кабінет. У слід почув погрози. Він йшов і думав, що якщо б він тільки міг, то повернувся би на п’ятнадцять років тому та сказав всім колегам: «Не допустіть цього!».

 

Прокурор майбутнього. Доповідь. Автор Поліна Пряникова, 18 років.

1. Як номер один в Україні у рейтингу абітурієнтів на юридичну професію – 2020, я вирішила навчатись у Запорізькому національному університеті (середній бал ЗНО – 200). Відразу мене обрали старостою і на першому курсі я одержала перемогу для ЗНУ і стала Першою на Всеукраїнському конкурсі від Європейської асоціації студентів-правників (ELSA). Очолила рейтинг студентів факультету.

Ось таким бачу прокурора: він любить рідний край, є людиною чесною і цілеспрямованою, намагається досягти успіхів для державного авторитету на обраному шляху! Прокурор повинен мріяти і діяти, щоб стати першим!

2. Мене обрали головою наукового сектору юрфаку і я значно активізувала наукову діяльність серед студентів, за що отримала позитивні відклики від викладачів і науковців. Гідно навчаюсь і заочно на економічному факультеті ЗНУ.

Пройшла два онлайн-курси у Гарварді, США, з питань правосуддя та кібернетики.

Прокурор повинен постійно підвищувати рівень знань, вдосконалюватись і вести своїх колег за собою, набувати авторитету лідера своїми добрими справами!

3. Маю активну позицію у кластері міжнародної правозахисної діяльності. Я – Міжнародний правозахисник з питань Штучного Інтелекту, діяльність якого підтримана офіційною установою Євросоюзу – Officer Europe Direct.

Прокурор зобов’язаний мати хист до якісного та ініціативного виконання службових обов’язків, захисту інтересів держави, суспільства і громадянина!

4. У День Захисту Дітей я звернулась з Петицією наукового характеру до Президента України, з якою погодились і підписали студенти, юристи-експерти, адвокати і науковці. Мета – впорядкувати функціонування Штучного Інтелекту.

У своїй діяльності прокурору належить виходити, насамперед, з необхідності активно впливати у межах компетенції на законність і правопорядок.

5. Я самостійно прокачала англійську, стала призером Всеукраїнського конкурсу з English, організованого Британською школою Pearson, за підсумками якого успішно склала екзамен та отримала Сертифікат міжнародного рівня з відзнакою, що підтверджує стабільне знання англійської за класифікацією В2.

Прокурору слід оволодіти іноземною мовою. Зокрема, англійська – мова міжнародного спілкування, яка буквально відкриває двері у світову юриспруденцію для обміну досвідом на всіх міждержавних майданчиках.

6. Упродовж 2020-2021 років мною проведено десятки публічних наукових правозахисних комунікацій українською/англійською з відомими людьми, експертами, юристами, бізнесменами, спортсменами. Я познайомилась і співпрацюю з Жінкою України 2020, а також з володарем Кубка Світу з плавання, представниками BMW Group, суддею Європейського Суду з прав людини. Я – номінант конкурсу «Студент року-2021». Активно розвиваю тему ШІ, над якою щоденно працюю, знаходжу однодумців, познаю світ. Системно допомагаю дітям знаннями, намагаюсь зробити світ краще. Вшановую рідне Запоріжжя й Україну.

Прокурор не може працювати без високих цілей, як-то: утвердження та повсякденне підвищення авторитету органів державної влади, зокрема органів прокуратури; самовідданість; допомога у межах можливостей тим, хто цього потребує; справедливість. Він повинен стати оратором та шанувати рідну країну.

7. Маю десятки юридичних публікацій. Мої статті англійською підтримані науковцями, у тому числі під час міжнародної науково-практичної конференції на базі Інституту Права КНУ, та опубліковані у наукових збірниках КНУ імені Т.Шевченка і ЗНУ. Десятки разів я славила ЗНУ серед міжнародної наукової спільноти і продовжую системно це робити і влітку (на канікулах) і зараз, під час навчання на другому курсі. Маю ряд публікацій на офіційному сайті ЗНУ.

Прокурор є публічною особою і необхідно довести громаді значущість своїх професійних досягнень. Громадяни повинні мати можливість ознайомитись з результатами роботи органів прокуратури. Повагу і розуміння отримає прокурор, який не ховається за статистикою, а доводить законність конкретними справами.

Наприкінці зазначу, що прокурорами не народжуються, ними становляться. Шлях прокурора тернистий, адже непросто стати взірцем законності!

Я зупинилась на частинці своїх досягнень не заради піару, а з тим, щоб довести, що маю право на наведені думки, адже сама вже другий рік поспіль намагаюсь зміцнити законність в Україні та в цілому у світі (я звернулась в ООН) з питань імплементації у законодавство Штучного Інтелекту. Я – «ЗА» ШІ, але ж за умови цивілізаційного підходу, тому що цей вогонь слід приручити.

Прокурор майбутнього вже сьогодні дивиться на ці строки. Дякую.

14 views0 comments

Related Posts

See All

We are all like-minded people!

IF YOU ...

SUPPORT POLINA PRIANYKOVA'S INITIATIVES ON HUMAN RIGHTS ACTIVITIES IN THE SPHERE OF AI 

ARE INTERESTED IN GLOBAL CHANGES PERTAINING TO AI

ARE EAGER TO CHANGE THE WORLD FOR THE BETTER

CONTACT 

Telegram: @pollypriany

Facebook: @pollypriany

  • Facebook
  • Telegram
Blue & Green Network Chain Letter N Brand Logo-7.png

Subscribe to Our Newsletter

Thanks for submitting!

© 2020-2024, POLINA PRIANYKOVA | INTERNATIONAL HUMAN RIGHTS DEFENDER ON AI

bottom of page